21.2.2022 Kylemore

 Deň deviaty.

Na zastávke čítame text pesničky...Twinkle Twinkle Little Star... aj si ju kus nôtime. Potom sa dozvedáme, že je to petícia za zákaz nočných letov na dublinské letisko. Áno, v spánku ten hluk registrujeme, ale pripomína nám cestu domov. Teraz ráno sa však schovávame za zastávkou pred vetrom. V noci fúkal Franklin. Kto dáva búrkam také milé mená?



Začíname nový týždeň. Diskusiami a argumentáciami. Prehodili sme sa do témy trvalej neudržateľnosti. Naša angličtina dostáva priestor. Môžme ňou vyjadriť svoje názory. V tímoch sme mali pripraviť diskusiu k otázke zmeny spotrebného spôsobu života  vzhľadom k environmentálnej udržateľnosti.




Takéto prekvapko ma čakalo, keď som sa cez prestávku vrátil k svojmu stolu. Pepermintový čaj a mrkvový koláč. 

To pravé osvieženie na skrehnuté prsty. Oplatilo sa v piatok do nákupáku vyprevádzať dámy. 

Ako vidno, všetko v rozložiteľných obaloch. Dokonca i poplastovaný pohárik. Isto by to bolo úplne dokonalé, keby to bolo v porcelánovom outfite.



Byť tak dlho stále spolu potrebuje veľkú dávku sebadisciplíny, dôvery a vzájomného rešpektu. Súčasťou nášho učenia sa sú aj veľké osobné výzvy, podriadenie sa celku ako táto plavba na spoločnej vikingskej lodi. I keď trochu utopenej. 



Tu sa už pripravujeme na ďalšiu teambuildingovú  aktivitu. Bude sa hrať o Big Mac. Len ešte nevedia v čom. Zadanie znie: Utvorte tímy, v ktorom bude aspoň jeden chlapec. A tak nám úplne dobrovoľne vznikli tieto partie:


Vtipní a pekní
Stoka




Bublinky


Trochu sme ich chceli vyľakať, že musia trafiť domov sami. Im sa to napodiv veľmi ľúbi. Lenže my máme inú alternatívu. Stále na to neprišli, hoci stojíme pred veľkým hangárom s veľavravným nápisom: Kylemore Karting. Keď vchádzame dnu, chalani už dvíhajú ruky radosťou nad hlavu a dievčatá? Niektorým nie je veľmi do spevu. Pod maskami nedočkavosť a obavy.



Prípravy sú dôsledné. Čakáme na bezpečnostné školenie. Toľko tých vlajok môže byť na trati. Modrá, červená, žltá a ešte zo dve ďalšie, na prvý krát takmer nezapamätateľné. Najdôležitejšie je: ľavá noha brzda, pravá plyn. Zbierame zatiaľ skúsenosti z pohľadu akváriovej rybičky.




takmer ako prváci

Pomaly ide od tuhého. Dostávame riadne uniformy. Keby takéto boli školské, aj by sme ich nosili. V tých prilbách spoznávali by sme sa podľa ponožiek. Kto mal dnes dedolesky bol identifikovateľný i na trati. Veď sú z nich dokonalí marťania. 


Ide sa na to. Prvá päťka na zahrievacie kolo. Traťovým marshálom veľmi ťažko rozumieme. Aspoň máme kontakt s pravým írskym prízvukom. Zakaždým, keď sa spýta "understand?", hypnotizovaní súhlasne prikyvujeme hlavami. Veď už chceme byť na trati.


Nie sú nám celkom jasné tie zahrievacie a kvalifikačné kolá. Ideme závod v štýle F1. Spoliehame sa, že počítač to má pod kontrolou. V nejakom "random" štýle sa striedame a na obrazovke sledujeme, kto má najrýchlejšie kolo. Pri výmene docháza i k emocionálnej výmene skúseností a pocitov.



Neskutočné, že z pôvodných obáv a opatrnosti v prvých kolách sa všetci vyrovnávajú do rovnakých časov a tí neskúsení sa dokonca dostávajú na popredné priečky. Pozrite si drifty nádejných pilotov F jedničky.




Každý mal čo povedať zo svojho pohľadu a kto čo zažil na trati. My sa však pozrime, ktorí sa stali víťazmi. V B finále  Junior F1 Sprint race obsadili stupne víťazov nasledovne: Zsóka za tím Bublinky na treťom mieste a z tímu Stoka Nina na druhom a Pier na prvom.


Celkoví víťazi v A finále:


Nuž Viktor dával riadne rýchle kolá. Isto vidíte,  že intuícia zafungovala, keď sa spájali do skupín. Na stupňoch víťazov sa ocitol tím Vtipní a pekní. Spriemerovali sme časy počtom členov skupiny. No z fotky jasne vidno, že rátať vôbec netreba. Big Mac si zjedia Viktor, Denis a Ema.




Nešlo však vôbec o diplomy a prvé miesta. Spojili nás spoločné zážitky a prekonávanie seba.  Hádam nám prepáčia, že sme ich sprv držali dlho v neistote. My sa tiež tešíme, že sme zvládli skúšku našich  organizačných schopností. Dali sme to od googlu až po najvhodnejšiu autobusovú linku. Deti, teda správne juniori, sa nám odmenili úprimným slovami vďaky.

Vlečieme sa plní v zážitkoch a prázdni v bruchu. Na stole nás čaká teplá večera. Lenže ešte aj pre vás výzva veľká, spoznáte si svoje dieťa? 















Comments